Titel: 1899 dog en person Tjärnblom i Gårdtjärn. …….

Meddelare: Kyrkoherde Jakob Albert Hammargren  År: 1912

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Sättna

1899 dog en person Tjärnblom i Gårdtjärn. Han hade en längre tid bott tillsammans med en kvinna, och folk trodde, att de haft ett barn, som de mördat. T. syslade mycket med signerier och annan trolldom. Efter hans död hittade man i hans gömmor dödben och mull, som han använt för vissa konster. Detta fördes sedan till kyrkogården. Den där kvinnan flyttade strax till en annan gård, men det oaktat blev hon, efter vad det påstods, utsatt för varjehanda mystiska saker, som ansågs härröra från den döde. Det stampade och bullrade i rummet intill, och smög i hennes eget rum, och flera gånger tyckte hon, att rummet fylldes med en gulaktigt rök, så att ljuset, som alltid brann på nätterna, syntes som i ett töcken. Det blev så odrägligt till slut, att hon höll på att mista förståndet. Så blev jag efterskickad i egenskap av själasörjare. För att förvissa mig om, huru det förhöll sig med saken stannade jag över natten i huset. Kvinnan och hennes sällksap - hon vågade aldrig vara ensam - hade lov väcka mig, om något misstänkt skulle yppa sig. Men i den natten var allting mot vanligheten lugnt. Då det inte blev lugnt i huset av sig själft, vände sig kvinnan till flera sk. "viskarlar", och slutligen skulle det, enligt uppgift, ha lyckats för en sådan från Viksjö att ta bukt på ofoget, men ansträngningen skulle ha varit så stor, att han blev sjuk därav.

Allmänna meningen var, att den döde begått något brott, som ej blivit uppenbarat och varför han ej kunde få ro i graven. Det fanns t.o.m. sådana, som påstod sig ha sett ett barnspöke i huset. Emellertid förnekade kvinnan på det bestämdaste sin vetskap om något dylikt i den dödes förflutna. Detta sade hon åt mig, då jag flera år efteråt besökte henne, då hon låg sjuk.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen I. Allmänt.